Sheridan Le Fanu: Carmilla ja muita kertomuksia

19.90€

”Itselleni Le Fanun novellit tai novelletit avautuvat kirjailijan sielullisten sairauksien eli modernimmin ilmaistuna mielenterveysongelmien kautta. Vaikka pyrin välttämään biografistisia tulkintoja, tulee väkisinkin mieleen, että harhoja käsittelevät tarinat käsittelevät kirjoittajan omia ongelmia tulematta kuitenkaan mihinkään lopulliseen ratkaisuun. Ja tämä aukinaisuus jos mikä tekee Le Fanun kirjoituksista mielenkiintoisia.”
– Jussi Moilanen, Kaltio

Tuotekuvaus

Suomentanut Timo Hännikäinen.
ISBN 978-952-268-019-8, 206s. pehmeäkantinen novellikokoelma.

Irlantilainen Sheridan Le Fanu (1814-1873) on yksi merkittävimmistä viktoriaanisen ajan goottilaisten kauhu- ja mysteerikertomusten kirjoittajista. Hänen vaikutustaan voi verrata amerikkalaiseen aikalaiskirjailija Edgar Allan Poeen. Hän kirjoitti useita romaaneja ja pienoisromaaneja, mutta kenties parhaiten hänet tunnetaan novelleistaan.

Le Fanun kertomusten teho ei perustu shokkiefekteille, vaan pikemminkin hienovaraiselle tunnelman ja jännitteen rakentamiselle. Hänellä on tapana jättää tarinan merkittäviä yksityiskohtia avoimeksi, selittämättä. Mysteeri rakentuu monitulkintaisuudelle: oudot tapahtumat saattavat olla yliluonnollisia, mutta myös luonnollinen selitys on mahdollinen.

Timo Hännikäisen suomentama valikoima sisältää neljä Le Fanun pitkää novellia. Mukana on kirjailijan tunnetuin kertomus ”Carmilla”, joka on vaikuttanut suuresti myöhempään vampyyrikirjallisuuteen, kuten Bram Stokerin ”Draculaan, ja se on myös filmattu useasti. Tarinan tunnetuin elokuvamukaelma on Carl Theodor Dreyerin klassinen ”Vampyr” (1932).

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen tuotearvio tuotteelle “Sheridan Le Fanu: Carmilla ja muita kertomuksia”