Markku Toivonen: Kuka yössä herää

19.90€

”Markku Toivosen neljännen kokoelman tyylivalinnoissa ja aiheiden rajauksissa yhdistyvät tietoisuus runon vuosisataisesta perinteestä sekä tarkkasilmäisyys, kekseliäisyys ja omaperäisyys.”

– Joni Pyysalo, Suomen Kuvalehti

Varasto loppu

Tuotekuvaus

ISBN 952-5500-16-0, Pehmeäkantinen,

Markku Toivonen (s. 1957) on tamperelainen runoilija. Kuka yössä herää on hänen neljäs runokokoelmansa. Tämän kirjan ansiosta Toivoselle myönnettiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto viidennen kerran. Teos oli myös Einari Vuorela -runopalkinnon ehdokkaana.

Runojen lisäksi Toivonen on tehnyt novelleja, esseitä ja näytelmiä. Kirjailijantyönsä ohella hän on opettanut sanataidetta mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Viita-akatemiassa. Ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistään Toivonen työskenteli uutistoimittajana ja lehtikuvaajana.

”Kun Toivosen salaviisas ja lempeä ironia ottaa kantaa elämän menoon ja epäkohtiin, jälki on nautittavaa ja komeaa runoa. Säkeillä voisi helposti tukkia niiden suut, jotka vaativat kirjallisuuteemme yhteiskunnallisuutta oman navan kaivelun sijaan.”

– Juha Siro, Aamulehti

”Toivosen lyriikka on rehevää ja hallittua, ei kuivakkaan älyllistä, se kaihtaa proosallisuutta muttei myöskään taivu helskyttelyyn. Se on sujuvaa, helppoakin muttei lukijaa aliarvioivaa. Toivosen käsityöläisyys ei ole teknisellä osaamisella briljeerausta vaan taitoa antaa runon puhua ja hengittää.”

– Maria Pääjärvi, Kiiltomato

”Kokoelman viisi osastoa ovat lähes mitallisia, siksi sointuvasti ja soljuvasti teksti etenee. [– –] Useat runoista ovat kertovia, balladinomaisia. Esimerkiksi runossa ’Arktinen tarina / Murhamiehen monologi’ on samankaltaista jylhyyttä ja taipumattomuutta kuin Oscar Wilden ’Balladissa Readingin vankilasta’.”

– Seppo Järvinen, Nuori Voima